Zie de Vide
door Talya-art
|
12 oktober 2022

Deel dit bericht op:

Gedurende het theaterseizoen wordt, in een serie van vijf tentoonstellingen, werk gepresenteerd in ‘de vide’ van de Wolvecampfoyer van Schouwburg Hengelo. Het initiatief is van Pier van Dijk en de organisatie is sinds 2022 in handen van Renata de Frankrijker. Van 21 mei t/m 6 september 2022 was mijn werk te zien tijdens een duo-expositie samen met mijn dochter INBAR.

INBAR is in 1999 geboren in Hengelo en heeft gestudeerd aan de AKI/Artez in Enschede richting Fine Art en studeerde vorig jaar af. Kenmerken die we in haar werk zien zijn natuurlijke/ organische vormen, meerdere lagen, combineren van ‘het platte vlak’ met het ruimtelijke. Zij noemt dit: “het loslaten van materialen: Controlled versus uncontrolled.”

Het werk in de vide heet ‘i can play any role but me’, waarbij zij het theater als uitgangspunt heeft gekozen. Wij kijken als toeschouwer naar een danser in een voorstelling. Aan de andere kant geeft Inbar aan dat het ook een voorstelling zou kunnen zijn uit het dagelijkse leven. Op het schilderij zien we orgaanachtige vormen o.a. het hart verlaat het doek en wordt een ruimtelijk object aan een touw met aan de andere zijde een tak als contragewicht. Het hart dat bij inspanning en spanning sneller gaat kloppen.

In het midden komen de tentoonstellingen samen en wordt er een korte uitleg gegeven.

Talya werkt vaak seriematig, met thema’s en veel details, daarbij wordt geëxperimenteerd en verschillende ambachtelijke technieken verkend. Ze gebruikt een grote diversiteit aan materialen en gerecycled materiaal. Een materiaal dat haar werk kenmerkt is keramiek en porselein. Ook Talya gebruikte, net als Inbar, het theater als bron. Wat is het theater zonder publiek? Wij zien allemaal hoofden, een thema dat vaak terugkomt in haar werk. Als je op het podium staat en de donkere zaal inkijkt, zie je contouren van gezichten die allemaal op elkaar lijken. Normaliter kijken wij als publiek naar de voorstelling, maar Talya draait de rollen om. Wij zijn nu de spelers en de toeschouwers ‘The Crowd’ kijkt naar het spel wat zich aan hen voorbij trekt.